Дзвоніть нам:

+38 (067) 477 3041Пн-Пт з 9 до 20

Провести експертизу документів Київ Україна.

Провести експертизу документів Київ Україна.

Питання про послідовність застосування тих чи інших методів у кожному випадку дослідження пересічних штрихів заслуговує, на наш погляд, самостійного розгляду. Пояснюється це тим, що серед безлічі методів, застосовуваних при дослідженні пересічних штрихів, є методи, що не роблять ніякого впливу на досліджуваний об’єкт, і методи, застосування яких веде до певних змін в первісному стані пересічних штрихів, в результаті чого в подальшому виключається можливість повторення дослідження або застосування будь-яких інших методів.

До першої групи можна віднести мікроскопічний і люмінесцентний аналіз дослідження в різних зонах спектра, до другої – контактна вологе копіювання, адсорбционно-люмінесцентний метод, хімічну обробку штрихів.

При виборі методів необхідно, якщо це можливо, виходити з того, що рекомендовані в кожному випадку методи повинні відповідати таким вимогам:

• бути найбільш ефективними і сумісними з іншими методами;
• бажано, щоб результати дослідження можна було відтворити тим же методом і іншими методами;
• потрібно прагнути до мінімального зміни первісного вигляду і станів досліджуваних штрихів.

При перевірці різних умов застосування методів встановлена ​​їх ефективність для різних сполучень пересічних штрихів, паперу, на яку вони нанесені, і пишуть приладів. Ці дані сприяють вирішенню питання в конкретному випадку.

Так, Г. В. Балашова встановив, що при визначенні послідовності нанесення пересічних штрихів, виконаних чорним чорнилом однаковою концентрації на паперах будь-якого сорту з інтервалом в часі нанесення не менше 5 хв, найбільш Ефективний метод вологого копіювання. У разі, коли пересічні штрихи виконані пастами кулькових ручок, Л. Н. Вікторова та Я. А. Терской рекомендують адсорбционно-люмінесцентний метод.

Чи означає це, що, якщо експерту необхідно буде визначити, наприклад; послідовність нанесення пересічних штрихів, виконаних пастами кулькових ручок, він .должен почати дослідження з адсорбційно-люмінесцентними-ного методу? Звичайно, ні. Це питання у всіх випадках вирішується на підставі дослідження із застосуванням ряду методів, що дають однакові результати або, по крайней мере, не призводять до взаємовиключних результатів. Навіть мінімальна ступінь надійності застосовуваного методу повинна використовуватися в процесі дослідження і формування експертного висновку.

Будь-яке експертне дослідження в технічну експертизу документів, в тому числі і дослідження, мета якого – встановлення послідовності нанесення пересічних штрихів, як правило, починається з огляду досліджуваного об’єкта неозброєним оком і з . Допомога лупи і мікроскопа.

Мікроскопічним дослідженням можуть бути встановлені дуже важливі ознаки, що свідчать про порядок нанесення пересічних штрихів. Бажано їх зафіксувати за допомогою мікрозйомки на чорно-білі фотоматеріали. Кольорові фотоматеріали, на нашу думку, слід застосовувати для фіксації колірних характеристик ознак (Розпливаючись одного штриха по іншому, віднесення частинок одного штриха в інший і т. п.).

Застосовувати світлофільтри при мікроскопічному дослідженні пересічних штрихів нам здається доцільним для виявлення в місці перетину Розпливаючись верхнього штриха в нижньому або нижнього вздовж верхнього, віднесення частинок барвників і волокон паперу. Вибір світлофільтрів визначається в залежності від спектральних характеристик штрихів.

У ряді випадків мікроскопічне дослідження пересічних штрихів корисно використовувати і для вивчення картини люмінесценції у видимій, далекої червоної й інфрачервоної областях спектра. Вважаємо за необхідне відзначити при цьому, що методи, пов’язані з дослідженням люмінесценції, можна застосовувати в будь-якій послідовності.

3. Набагато складніше питання про послідовність застосування фізико-хімічних і хімічних методів. Так, при вологому копіюванні і адсорбционно-люмінесцентному методі дослідження ділянку перетину штрихів зазнає суттєвих змін, що повністю виключає можливість застосування інших методів дослідження. Незворотні зміни об’єкта відбуваються також при обробці ділянки перетину штрихів мікрокраплі реактиву. Використання методики дослідження пересічних штрихів парами концентрованих азотної, соляної і трихлороцтової кислот з подальшим відновленням штрихів парами 25% -ного аміаку значною мірою охороняє документ в цілому і ділянку з пересічними штрихами від пошкоджень; зовнішній вигляд штрихів при такому дослідженні практично не змінюється.

З точки зору природи явища, що відбувається на ділянці перетину штрихів при обробці його парами названих вище реактивів, дослідження за даною методикою не повинно перешкоджати повторному дослідженню ні даним методом, ні іншими методами.

Для перевірки цього положення ми провели наступний експеримент. На папір для письма № 1 і № 2 чорнилом синіми і яскраво-синіми «Веселка» були нанесені пересічні штрихи (інтервал нанесення 15 хв).

Частина штрихів обкурювали парами концентрованих кислот і аміаку. Після того як штрихи відновилися, тобто взяли первісний вигляд, їх откопирован на зволожений желатиновий шар отфиксированной паперу.

Істотних відмінностей між штрихами, обробленими аміаком, і штрихами, які такої обробці не піддавалися, нами не зафіксовано. В обох випадках картина на ділянці перетину штрихами була досить певної, щоб можна було вирішити питання про послідовність їх нанесення. Аналогічні результати отримані при дослідженні штрихів, виконаних пастою для кулькових ручок (нами була використана паста синього і фіолетового кольорів).

Таким чином, попередні дані, засновані на результатах перевірки впливу хімічної обробки штрихів на можливість подальшого застосування вологого копіювання, дозволяють висловити рекомендацію про допустимість застосування хімічної обробки пересічних штрихів парами концентрованих кислот і аміаку до контактного вологого копіювання.

Зрозуміло, методика дослідження в усіх випадках повинна бути ретельно відпрацьована і перевірена на ділянках непересічних досліджуваних штрихів.

Як що Вам необхідно, провести експертизу документів Київ Україна телефонуйте Нам.

Оставить комментарий