Дзвоніть нам:

+38 (067) 477 3041Пн-Пт з 9 до 20

Експертиза спиртовмісних рідин

Експертиза спиртовмісних рідин

Основною метою експертиза спиртовмісних рідин  є встановлення відповідності продукції вимогам нормативної документації, встановлення фактів фальсифікації або використання недоброякісної сировини. Слід звернути увагу на те, що відповідні дослідження часто мають комплексний характер, оскільки існує необхідність дослідження як самих продуктів так і матеріалів, використаних для упаковки, акцизних марок, етикеток і тому подібне.

Для дослідження вмісту лікеро-горілчаних виробів, окрім методів, регламентованих ДСТУ, доцільно застосовувати газохроматографічні, фотоелектроколориметричні, рідинно-хроматографічні дослідження (виявлення мікродомішок, токсичних компонентів).

Експертиза спиртовмісних рідин, завдання:

  • Відповідність вимогам ДСТУ, найменуванню, етикетці, сертифікату.
  • Встановлення фактів фальсифікації.

Порівняльний аналіз.

  • Встановлення наявності сторонніх домішок.

Типові питання, які виносяться на експертизу:

  • Чи відповідає вино, горілка, коньяк, спирт вимогам ГОСТ (ДСТУ)?
  • Чи відповідає вино, горілка, коньяк найменуванню, етикетці, сертифікату?
  • Чи відповідає даний зразок напою зразку, представленому як еталонний (порівняльний)?
  • Чи є вином надана на дослідження рідина?
  • Чи є представлене на дослідження вино плодово-ягідним або виноградним?
  • Чи є представлений зразок вином домашнього виготовлення або заводського? (з обов’язковим наданням зразка порівняння із заводу-виробника)
  • Чи є вилучена рідина спиртним напоєм домашнього виготовлення?
  • Яка міцність етилового спирту і чи не розведений він?

Вимоги до речових доказів, які направляються на експертиза спиртовмісних рідин

Зразки спиртовмісних рідин, що направляються на дослідження поміщають в чисту суху скляну тару (скляні банки, пляшки і тому подібне) (не менше двох пляшок кожного найменування, або 1,5 л спирту).

При упаковці і закупорюванні зразків необхідно забезпечити їх максимальне збереження, в першу чергу від забруднення сторонніми речовинами, випарування й інших фізико-хімічних змін. Напої, які швидко псуються, необхідно зберігати в холодильнику. Вилучені зразки, у тому числі одиниці споживчої тари (пляшки), опечатують або пломбують будь-яким придатним способом, який виключає вільний доступ до вмісту.

експертиза спиртовмісних рідин

Оставить комментарий